26 augustus 2006

Aardbeving, wat dan?

Tokyo-stad beslaat een gebied van 30 bij 50 km. Dat gebied ligt ingeklemd tussen Yokohama en Kawasaki. Die drie sluiten naadloos op elkaar aan en samen worden ze daarom door buitenstaanders meestal aangeduid als Tokyo. Als je dus iets verneemt over een aardbeving in Tokyo wil dat niet zeggen dat de hele stad is omgevallen, daar is Tokyo te groot voor. Goede kans dat ons dan niets is overkomen. We zullen in zo'n geval zo gauw mogelijk een bericht sturen dat we ongedeerd zijn.

Helaas kan het zo zijn dat we bij een aardbeving in een gebied zijn waar de verbindingen zijn uitgevallen of erger. Het kan dan zo'n vijf dagen duren voor je iets van ons verneemt. Maak je daarover niet al te ongerust, er is duidelijk hoop, ook na een paar dagen. Het wordt spannend als de aardbeving plaatsvindt in Minato-ku. Daar wonen en werken we namelijk, vijf kilometer ten zuiden van de keizer.

We krijgen hier goede voorlichting over rampenbestrijding en hoe we goed voorbereid kunnen zijn om de eerste dagen door te komen. We weten waar we heen moeten gaan, waar water wordt gedistribueerd, dat we het thuisfront zo snel mogelijk gerust moeten stellen. Dit bericht is een onderdeel van ons persoonlijke rampenplan. Zoek het dus op als het zover is...

Geen opmerkingen: