30 oktober 2006

Typhoon


Een Typhoon is wat in Nederland een orkaan heet. Typhoons komen hier veel voor. Er zijn er dit seizoen al zo'n vijftien geweest. Een Typhoon vormt zich boven de Stille Oceaan en komt soms aan land. Dan richt-ie aanzienlijke schade aan. Een hurricane zoals Katrina is hetzelfde als een typhoon.


In een groot gebied rondom de typhoon regent het, en niet zo'n beetje ook. Als er een langs komt regent het een paar dagen flink. Hoogtijdagen voor de parapluverkopers. Door de wind waaien ze snel aan flarden.


Waarom nu allemaal foto's van paraplu's? Nou, ze laten een ander fenomeen zien: het Japanse gevoel voor eigendomsrechten. Er wordt hier namelijk niet gegapt. Dus als iemand ergens een paraplu achterlaat, blijft-ie daar gewoon staan. In typhoontijden vind je dus overal om je heen paraplu's.


Bij de koffie-en-theeautomaat: vergeten mee te nemen. Blijft zeer waarschijnlijklijk nog dagen hangen.


Vertel hier niets over management. Alles is goed geregeld. Paraplubakken bij elk lokaal.


Die van transparant plastic zijn het goedkoopst en komen dus veel voor.
Lastig om je eigen paraplu dan weer terug te vinden.


Omdat er niets gegapt wordt is het noodzaak om achtergebleven paraplu's naar de afdeling gevonden voorwerpen te brengen. Er zijn (sterke) verhalen over wat voor enorme parapluvoorraden je bij de klantenservice van warenhuizen kunt aantreffen.


Je kunt ter voorkoming van vergeten je paraplu natuurlijk meenemen naar binnen. In vrijwel elke winkel is bij de ingang een hoesje verkrijgbaar tegen het druppen. Inderdaad een reuzencondoom.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Sytse, is er net zoals bv in Hong Kong een "categorie-alarm" 1 tot 5 ?
En tref je die dan ook aan bij de ingang van warenhuizen en overheidsgebouwen?
Grappig al die paraplu's en dat ze niet gestolen worden, heerlijk.

Anoniem zei

Ben drie dagen in Helsinki en het is nu al min acht en er ligt vijf centimeter sneeuw! Hier dus sneeuwstormen in plaats van typhonen.

Sytse de Maat zei

Dag Femia,
Er wordt hier inderdaad uitgebreid gealarmeerd als het eropaankomt. Dan wordt het hele openbare leven platgelegd. Afgelopen zondag aardbevingsoefening gehad.
We zitten nu wel met een overschot aan paraplu's trouwens.

Groeten,
Sytse

Hey Teko,
Gefeliciteerd met je nieuwe baan. We komen graag een keer langs op de ski's. Hier wordt het niets met de winter. Het is nu nog 20 graden.

Groeten,
Sytse