29 november 2007

Ga toch fietsen!


Soms vergeet ik helemaal dat ook alledaagse dingen wel eens aandacht verdienen en een plaatsje in deze weblog moeten hebben. Vandaag eindelijk een monument voor de fiets.


Elke grote stad heeft fietskoeriers. Van die stoere jongens weet je wel...


En liefhebbers natuurlijk.


Opletten hoor, links rijden maar dan weer rechts in het vak voorsorteren want de auto slaat linksaf enzovoort....


Auto's die parkeren (wat niet mag) zorgen ervoor dat op linkerstrook vrijwel geen auto's rijden. De overblijvende ruimte is goed te gebruiken als fietspad.


Soms is de strook echter zo smal dat de geparkeerde auto ook voor fietsers geen genoegen meer is.


Dan maar op de stoep fietsen. Dat is hier volkomen normaal. Het is een rare gewaarwording dat je hier als fietser als het ware niet bestaat. Je bent voetganger of automobilist en in beide gevallen heb je verkeersruimte tot je beschikking. Ben je fietser dan ben je geen van beide, of allebei een beetje. Je mag overal fietsen maar nergens is dat echt handig.


Soms vind je een fietspad. Of beter gezegd een stuk trottoir dat voor fietsers bedoeld is. Een echt vrijliggend fietspad ben ik nog niet tegengekomen. Anders dan in Nederland wordt bij het markeren van zo'n fietspad niet het fietspad maar het voetgangersdeel in een kleurtje geschilderd. Rood, geel, wit, het kan van alles zijn. Het donkere asfalt is hier voor de fiets maar het kan verderop ook weer voor de voetgangers zijn. O ja, zie je de aanduiding dat het hier tweerichtingverkeer voor fietsers is? En met die gestalde fietsen is het natuurlijk ook oppassen geblazen.


Ik ben gelukkig niet de enige die het niet zo duidelijk vindt. Het bord boven de stoep vertelt hoe het moet. Maar de praktijk is altijd wat anders. Hier precies omgekeerd zelfs. Ik fiets op het roze voetgangersdeel omdat... op het fietspad allemaal mensen lopen.


Misschien is dat maar goed ook want hier gaat de fietsstrook rechtstreeks de metro in DE TRAP AF!


Kyoto is mooier dan Tokyo. Ook wat betreft de grappen met fietspaden. We beginnen met een smal fietspad op de stoep. Twee richtingen. En dan zo'n reclamebordje.


Aha, volgens de tekst naderen we een bushalte...


Klopt helemaal. En het bankje van de bushalte staat midden op de fietsstrook.


Met de echte voetgangers meedoen schiet dan misschien niet zo goed op maar is wel veiliger. Bij de zebra's is een speciale strook voor fietsers.


Fiets = djitensha


Het maken van de zebrafietsstrook is ondertussen routine geworden....