07 november 2006

Met stokjes


Een zeer rustig kruispunt midden in een woonwijk in Tokyo. Behalve een toerist met een vreemde sok zien we hier weinig bijzonders.


Toch wel. Zodra er zich toch verkeer aandient schiet de man met het veiligheidshesje, de helm en het stokje in actie. Hij staat hier omdat de rechterauto op straat geparkeerd staat in verband met bouwactiviteiten in het huis. Zoals er eerder is uitgelegd mag er niet op straat geparkeerd worden. Gebeurt dan toch, dan moet er een mannetje met stokje bij.



Zo wordt deze auto veilig de hoek om geloodst.


Bij grotere werken zijn er meer mannetjes beschikbaar. Hier zien we er twee met lichtblauw hemd en een met hesje, weer in verband met bouwactiviteiten. Ondanks het weinig uitdagende werk blijven de mensen altijd zeer alert en breiden ze hun activiteiten ook graag uit naar verkeer dat niet rechtstreeks met de reden van hun aanwezigheid te maken heeft.


Als het echt gevaarlijk wordt worden de stokjes vervangen door vlaggen. Hier wordt een nieuwe kabel aangebracht tussen de elektriciteitsmasten.


Niet alleen bij tijdelijke situaties zijn er mannen (altijd mannen) met stokjes beschikbaar. Hoewel er in het Japanse verkeer netjes wordt gereden staat er bij menige zebra toch weer een mannetje. Ook bij uitritten van parkeergarages is er altijd wel een om op te letten dat er veilig kan worden ingevoegd.


Deze oversteekplaats in de stad is voorzien van stoplichten, maar daarnaast speciaal voor de overstekende kinderen ook nog van twee mannetjes met vlaggen.


's Avonds zijn de stokjes natuurlijk verlicht. Deze meneer past ook nog even op de stokjes van z'n collega's.


Bij het uitrukken van de brandweer gaan de mannetjes uiteraard weer mee. Hier zien we weer twee uitvoeringen, in zwart of lichtbruin.


Als er op een plek geen initiatieven nodig zijn wordt ook in Japan gekozen voor deze uitvoering. Voor het overige geldt hier: veiligheid staat bovenaan.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geestig.
Zijn dat gelegenheidstekens op het wegdek?, of staat er inderdaad zoveel meer op dan in bv Nederland?

Sytse de Maat zei

Hoi Femia,
Mmm, goede vraag. Alles is permanente markering. Omdat zijstraten moeilijk te onderscheiden zijn van uitritten zetten ze midden op de kruising een kruis. Bij een losse zijstraat een T. Ik ben er nog niet achter wat een ruitje betekent.

Groeten,
Sytse