18 november 2006

Theeceremonie


Op zondag gaan we met Loes en Carla naar een thee ceremonie in Happo-ën (dat is een park bij ons om de hoek).


Theeceremonie vindt plaats in een theehuis. Een theehuis is de basis van de Japanse architectuur. Een van de belangrijkste historische gebouwen in Japan is een theehuis van circa vijf vierkante meter. De traditionele bouwstijl heet ook Theestijl.


Theeceremonie is een bijzondere gebeurtenis. Het uitvoeren van de ceremonie vergt jaren oefening en is een bijzondere hobby. Deze mevrouw doet het al twintig jaar. En elke beweging is een klein wonder.






De thee is bitter en zacht. Er komt een zoete lekkernij bij om de smaak van de thee nog beter uit te laten komen.




We spraken Japans en Engels door elkaar.


De tokonoma is het 'belangrijkste' deel van de kamer. De kaligrafie en ikebana dragen bij aan de sfeer en sluiten aan bij het seizoen en de dag van vandaag.


Het zitten met gevouwen benen is geen sinecure. Langer dan tien minuten volhouden is een enorme prestatie. Af en toe wat scheef zitten helpt. Goed nieuws voor lange mensen: voor ons is het een stuk makkelijker omdat we op een gewone stoel al opgevouwen moeten zitten. Onze kuitspieren zijn daardoor langer. Dames die vaak op hoge hakken lopen daarentegen maken geen schijn van kans om dit te kunnen. Wie mooi wil zijn mag pijn lijden.


Belangrijk in een mooi huis is het uitzicht. Met behulp van de shoji (schuifdeuren met rijstpapier) wordt een uitsnede van het uitzicht gemaakt. Daardoor kijk je als het ware naar een levend schilderij. Bij slecht weer worden dichte panelen aangebracht.

Geen opmerkingen: