10 maart 2007

Wonen aan het water

Ara rivier

Sumida rivier
Langs de rivieren wonen veel daklozen. Herkenbaar zijn de blauwe bouwzeiltjes waarmee de hutjes gemaakt worden.

Sumida rivier
Soms ook van die bekende koepeltentjes.

Ara rivier
Aan de Ara wonen ook mensen in de uiterwaarden.

Sumida rivier
In Amsterdam wonen we al jaren aan het water en ervaren we dat als een voorrecht. Daklozen die aan het water wonen zijn voor mij raadselachtig. Hoe komt het dat in Tokyo juist de daklozen aan de waterkant gaan wonen?

Sumida rivier
En waarom loopt hier nauwelijks publiek? Omdat die daklozen allemaal hier zijn? Dat valt te bezien. Daklozen en zwervers worden door veel mensen als "ongewensten" ervaren. We menen dat hun aanwezigheid er toe leidt dat gewone mensen het gebied gaan mijden.

Studies in de VS hebben laten zien dat het in de publieke ruimte meestal net andersom toegaat. De ongewensten zoeken plekken op waar andere mensen liever niet komen. Daar waar het rustig is en waar ze niet lastig gevallen worden. De aanwezigheid van ongewensten is een indicatie dat de publieke ruimte als zodanig niet in trek is bij het publiek. Wil je iets veranderen dan heeft het alleen zin als je de inrichting van het openbare gebied verbetert. Daklozen wegsturen is het paard achter de wagen spannen.

Bron: William H. Whyte, The Social Life of Small Urban Spaces, Project for Public Spaces New York. www.pps.org


Maar verder redenerend zou het betekenen dat wonen aan het water in Tokyo overeenkomt met wonen aan de achterkant van de stad. En dat is interessant, nietwaar?


En werkelijk langs de hele rivier zie je een hoge muur tussen de stad en de rivier.
En aan de waterkant van de muur staan overal van die lichtblauwe stulpjes.


Paradox: peperduur wonen in de grote lawaaiige stad met uitzicht op een muur of een autoweg naast rustig no-budget wonen aan het water.

Geen opmerkingen: