26 maart 2007

Tabemono 食べ物


Een bekend beeld van de Japanse cultuur is dat van het 'alles namaken'. En inderdaad, daar zijn de Japanners meesters in. Het streven is om een kopie te maken die net zo perfect is als het origineel. Of beter. In een land waar tempels en huizen regelmatig verwoest werden door oorlogen, aardbevingen, het klimaat en de vastgoedmarkt is dat een goede eigenschap.

Iets anders is dat je als allochtoon de menukaart van veel eethuisjes (nog) niet kunt lezen. Het is dus een uitkomst dat op straat voor het eethuis de aangeboden waar wordt geëtaleerd. Echt eten (tabemono) heeft de imperfectie dat het verpietert. En dus maken ze in Japan een betere kopie. Die niet verpietert. Echt heel knap. Vroeger werden zulke modellen van was gemaakt, tegenwoordig van kunststof. Het gebak hierboven is zo levensecht dat ik een Japanse dame erop kon betrappen dat ze het even aanraakte om te voelen of het niet tóch echt was.


Niet alleen gebak, ook lunch met Japanse uitsmijter.


Alle varianten heerlijke noedelsoep.


Groente, rauwe vis, noem maar op.

drinken = nomimono
Zelfs frisdrank met ijsblokjes en bier met schuimkraag. Niet van echt te onderscheiden.


En het ziet er natuurlijk helemaal vers uit als er van die vershoudfolie overheen zit. Zelfs over het bier!

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmmmmmmm het water loopt me in de mond! En dat bij nep eten!