23 maart 2007

Koban 交番


Een Koban is een politiepost. Een klein gebouwtje met een burootje erin.
Er werken twee of drie agenten, soms maar een.


Er zijn veel kobans in Japan. Op elke kruising van enige omvang vind je er wel een. De politie is dus altijd makkelijk te vinden. Agenten doen hun werk vanuit de koban op de fiets.


Sommige kobans staan op een fijne plek.


Andere zijn wat meer 'utilitair'.


Soms zijn ze opgenomen in een groot gebouw en zie je alleen de deur.

Het idee van de koban is al heel oud. Al in de Edo periode (1600 - 1868) hielden de machthebbers van het shogunaat scherp toezicht op de samenleving. Alomtegenwoordige politie was daarbij een belangrijk middel. Er wordt wel gezegd dat de Japanse voorzichtigheid en beleefdheid daar z'n oorsprong heeft. Mensen werden ter dood gebracht om niks en onmiddelijk excuseren voor iets dat misschien verkeerd kon worden opgevat was dus van levensbelang.



Maar de koban is vooral een buitenkansje voor architecten om iets markants te maken. Deze staat in Shibuya, een druk winkelgebied. Architect is Edward Suzuki.


In dit geval moeten je collega's wel je vrienden zijn.


Deze koban lijkt geinspireerd op origami, de Japanse kunst van het papiervouwen.


Er is dus geen standaardkoban en dat is een gouden greep geweest van de gebouwendienst hier. De verleiding om zoiets kleins te standaardiseren is immers levensgroot. De kunst is nu om de opvallendste koban te maken. Of juist de onopvallendste. En die laatste staat hieronder.

Geen opmerkingen: