03 maart 2007

IJsvrij


Een intermezzootje dit keer. Tokyo heeft dit keer voor het eerst in 130 jaar geen sneeuw in de winter. Daar kunnen we dus kort over zijn. Als we het over de winter willen hebben moeten we het fotoarchief in.
Een tijdje terug vonden we in een skidorp een stukje vernuft wat het vermelden waard is. Hierboven zie je een gemiddelde 'stoep' in Japan. Een wat vaag rommeltje met een witte streep eromheen. Helemaal links ligt een flubberige slang op de stoep die is aangesloten op een kunststof leiding.


Aan de leiding zit hier en daar wat tuinslang om de auto mee af te spoelen.
En in de straat zit een strook beton met om de zoveel lengte één of ander rond metalen fliepje.


En uit elk metalen fliepje loopt een spoor van mineralen die neergeslagen zijn op het asfalt.


En dan... blijkt dat die slangen lek zijn!


En niet zo'n beetje ook. Het antwoord op dit raadsel: de straat wordt hier van sneeuw ontdaan door met warm water te sproeien. Wat zeg je? Met warm water?


Ja, en zo ziet het systeem met de metalen sproeiertjes eruit. Heel chique dus. En als de straat schoon is wordt de kraan dichtgedraaid. Nou hoop ik dat iedereen begint te mopperen over energieverspilling enzo. Want het is natuurlijk een beetje te zot om dat kostelijke verwarmde water zomaar te verspillen. Goed zo. Het milieu is bij u in goede handen.
Maar geen zorgen hoor. We schreven al over de Onsen, het thermische bad in Japan (zie 20 september 2006). Het warme water komt hier zo uit de grond. In het vulkanische gebied zijn warmwaterbronnen waar het water soms bijna kokendheet uitkomt. Vanzelf. En door de mineralen die er in opgelost zitten werkt het ook nog een beetje zoals pekel.
Geweldig systeem dus. En mileuvriendelijker bestaat niet.

Geen opmerkingen: