02 maart 2007

Kitty in Tokyo


De moeder van Frank is op bezoek. Helemaal uit Geldrop!


Door het tijdsverschil van 8 uur met Nederland heb je al gauw een stevige jetlag. De eerste dag dapper wakker blijven met lekkere koffie bij de Starbucks. Het zat er weer helemaal vol. Veel tieners die er hun huiswerk maken.


Kijk, en dat is natuurlijk een heel fijn kado.
Een Rubik's kubus in bolvorm. Met wereldkaart in het Japans!


Thuis het logeerbed erbij gepakt. Frank probeert hier alle mogelijkheden even uit. Kun je bijvoorbeeld televisiekijken als het wat vol wordt op de bank? Gaat best.


Tijdens een wandeling door de buurt stuiten we op twee klompen en een kikker.


Maar dan gauw weer verrassingen ondergaan. Tot hoe laat is dit informatiecentrum open? Echt waar?


Roppongi Hills is een enorm complex voor wonen en werken. In de wijk Roppongi heeft een ontwikkelaar een hele hoop losse kaveltjes opgekocht en er vervolgens een groot project neergezet. Het opkoopproces alleen al duurde zeventien jaar. Nu staan er een aantal wolkenkrabbers voor wonen en werken. Het gebied eromheen is publieke ruimte met veel winkels en groen.


Er is zelfs een stukje Japanse tuin in gemaakt.


Daarna naar het Nationaal Museum bij Ueno. Het is een erg mooi museum met een hele mooie collectie. Hieronder een van de topstukken.


De Fugaku Sanjûrokkei, oftewel de Zesendertig gezichten op de berg Fuji maakte Katsushika Hokusai in 1831. De grote golf bij Kanagawa is er een van. Een toelichting uit Wikipedia:
Zijn meest bekende werk is De grote golf bij Kanagawa, waar enkele bootjes op een zee van reusachtige golven proberen te varen. Vooral de grootste golf is indrukwekkend en heeft iets van een monster met klauwen. Deze golf verbeeldt de kracht van de natuur en evenzo de kracht van de roeiers in de bootjes. Overigens was het in de tijd van Kanagawa nog niet bewezen dat dergelijke golven werkelijk voorkomen, maar tegenwoordig is de wetenschap daar wel van overtuigd. Er zijn ook dergelijke golven waargenomen in de Baai van Tokyo, waar Hokusai de gebeurtenis op het kunstwerk waarschijnlijk situeerde.
Op de achtergrond staat de berg Fuji, maar Hokusai heeft hem waarschijnlijk ook in de voorste golf afgebeeld, aangezien die golf precies dezelfde omvang heeft als de Fuji vanuit een ander perspectief. De grote golf heeft sindsdien veel kunstenaars geïnspireerd, maar ook veel tekenaars van politieke (spot)prenten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Katsushika_Hokusai


Buiten even uitrusten. Komt er een man langs die in uitstekend Engels een praatje komt maken. Duurde uiteindelijk wel een half uur. Veel "De jeugd van tegenwoordig" enzo. Terwijl de kindertjes in Nederland de gelukkigste van de wereld schijnen te zijn is 'het gezin' ongeveer het grootste probleem waar de Japanse samenleving mee worstelt. We zien spotjes op de televisie waarin ouders worden opgeroepen om eens met hun kinderen te gaan praten. Op het nieuws beelden van klasgenoten in tranen omdat weer een leerling de hand aan zichzelf heeft geslagen. De krant meldt met regelmaat dat een tiener een of beide ouders heeft vermoord.


Deze ouder wordt goed verzorgd. Nadat deze foto was genomen heeft ze haar winterjas toch maar uitgedaan... :-)


Fit weer verder vakantiehouden. Tip van de lerares Japans: neem de waterbus van Asakusa naar Odaiba. Prachtige tocht van ongeveer een uur waarbij je Tokyo vanaf het water ziet. En dat ziet er heel anders uit.








En dan tussen al die moderne hoogbouw ook nog zo'n heuse lantaarn in het water.
Het was een heerlijke dag.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Tante kitty,

heel veel plezier in het mooie japan, Groetjes aan frank en sytse.

Ine en joris

Anoniem zei

Wat gezellig dat Kitty bij jullie is.

We wensen jullie en haar een fijne tijd toe in Tokyo, of is ze al weer terug naar Nederland?
Zoniet, dan de heel hartelijke groeten van
Hilda en Piet.