31 maart 2007

Hanami 花見


Kersenbloesem. Het is zover. In het Japans: sakura 桜. In de laatste week van maart staan in Tokyo de bomen in bloei. Ook dit jaar ondanks de uitzonderlijk zachte winter keurig op tijd.


Er wordt erg naartoe geleefd. Het begint met winkels die versieringen voor het raam zetten.


De Pachinko pakt wat groter uit.


Een enkele boom begint vast. De bomen bloeien een week. Dan valt de bloesem af en komt al het groene blad tevoorschijn. Zo komt het dat de bloesem het begin van de lente inluidt. Heel duidelijk. En dat is een feestje waard. Hanami 花見 (letterlijk: bloemen kijken) is het feest van het bloesemkijken. Nu laat de natuur zich maar matig sturen dus het zou een verrassing zijn wanneer de bomen gaan bloeien. En misschien wel vanwege de Wet van Geen Verrassingen is dit dus een heel spannend verschijnsel. Toch komt het elk jaar op hetzelfde moment, dus het valt wel mee.


Toch worden de spelregels nog even uitgelegd. Het idee is om lekker te gaan picknicken onder de bloesem. Daarvoor worden blauwe zeiltjes neergelegd. Iedereen neemt wat te eten en te drinken mee. En dan heerlijk genieten. Van het mooie zicht en van de geur. De hele stad ruikt ernaar, tot onderin de metro.


Een paar dagen voor het begin van hanami.


De eerste bloesem wordt gespot. Foto's maken en naar vrienden sturen. Handig met een mobiele telefoon waarmee je foto's kunt maken en verzenden. Maar ook met knotsen van camera's.










Een vertrouwd beeld is de bento お便と, de lunchbox. De man rechts heeft een mooi doosje met vakjes met daarin sushi, rijstballetjes, groenten, omelet enzovoort. Het is de meest gangbare manier van lunchen hier. En omdat vis vers moet zijn wordt bento dagelijks op straat vanuit kraampjes verkocht. Voor 500 Yen heb je een prima lunch (€3,-).


Een ander vertrouwd universeel beeld is het openpeuteren van iets met onvermijdelijk betweterig commentaar.






Hanami is Japan ten top. En een goed feest moet je op het hoogtepunt verlaten.
Komt dat even goed uit... wij vertrekken morgen naar Nederland.

Zelfs de werklui op straat (en rechts zo'n verkeersregelaar met stokjes) doen mee met Hanami.


En natuurlijk was de afscheidslunch met Eiichi en zijn studenten een leuke gelegenheid voor Hanami.
Wij gaan nu dus op weg. Omdat veel lezers erom vragen gaat deze weblog nog eventjes door, in ieder geval tot het feest op 6 april. Blijf kijken en vooral: kom vrijdag!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke foto's. Ik kreeg heimwee naar de vorige bloesemtijd, toen ik in Kyoto was. Ik stond toen versteld dat je bijna meer camera's dan bloesems zag. :-)

Anyway, gelukkig hebben jullie deze Hanami nog mee kunnen pikken. Tot volgende week!

Hans

Unknown zei

Leuk dat je doorgaat! Ik weet nu al dat ik het ga missen! :-(
Tot vrijdag!

Anoniem zei

De pruim is net aan zijn eerste bloemen begonnen.
De kers houdt zich beleefd nog even in...
Al weer een perfecte lente!

Zie jullie vrijdag,
Nico

Anoniem zei

en toen was er radiostilte! Ik kijk nog steeds elke dag maar helaas niets............

gaat het feestje morgen nog door? Hoe laat moeten we ons melden?

Groetjes Rosa